Ontmoet elkaar in de droom

In de film Inception zie je hoe een groep mensen elkaar ontmoet in een droom om samen een soort van overval te plegen.

In de film Inception werkt een groep dromers gezamenlijk aan een opdracht.

Het klinkt zo simpel, elkaar ontmoeten in een droom. Totdat het besef komt dat als iemand in jouw droom kan komen, of jij in hun droom, misschien onze grenzen met de rest van de wereld veel vloeibaarder zijn dan we vaak aannemen. Dan komt dit opeens heel dichtbij!

Maar ongemerkt beïnvloeden we elkaar in dromen al meer dan we doorhebben.

Spontaan gedeelde thema's

Mensen dromen soms zomaar dezelfde thema's in dezelfde periode, of zelfs in dezelfde nacht. We merken het eigenlijk nooit, omdat niemand erop let. Op Dreamers United komen tegelijkertijd groepen van dromers samen, vanwege een workshop of gewoon om samen met elkaar iets uit te proberen. Dan kan het gebeuren dat dwars door de scheiding tussen groepen heen, spontaan bepaalde thema's zichtbaar worden. Op de onderstaande kaart is dat te zien.

Van links naar rechts staan genummerde dagen van d1 t/m d32, in totaal dus net iets meer dan een maand. Elke rij is een dromer. Elke keer dat er een droom wordt gedeeld staat er of een gearceerd lijntje of één of meerdere plaatjes. Let wel, veel van deze dromers zijn met hun dromen eigenlijk iets anders aan het doen in hun eigen groep(je).

Zonder het van elkaar te weten dromen mensen toch met elkaar samen.

Wat betekenen de plaatjes

Grote honden die op mensen lijken of mensen die op honden lijken. Het onderscheid is lastig.

Andere grote en bijzondere honden met opvallende mogelijkheden of in opvallende situaties.

Puppies of honden in tweetallen.

Iemand wil de dromer zoenen, maar de dromer biedt weerstand. Tevergeefs.
In de context van de droomhonden doet het denken aan een initiatie, ofwel een ritueel dat moet worden doorstaan voordat men verder mag.

Drie andere dromers merkten dat er werd gezoend in dromen van anderen. Eentje zeer rechtstreeks, twee anderen zagen in hun dromen mensen met t-shirts met het woord KISS erop.
Niet op deze kaart, maar er was ook een droom over het wachtwoord "kiss". Een wachtwoord past natuurlijk ook wel een beetje bij het idee van een initiatie.

Het omgekeerde van niet gezoend willen worden en dan toch toegeven: wel gelijk zoenen maar later tegenstand bieden.

Andere dromen over zoenen.

Synchrone dromen

Laten we nu eens kijken wat er binnen één van de groepen gebeurt. Hieronder zie je een kaart van een groep die drie weekenden met elkaar droomde. De ovalen geven gedeelde locaties in de droom aan. In het tweede weekend droomden zomaar zes mensen over reizen in een trein of vliegtuig, beide voorbeelden van vervoer van massa's mensen over vastliggende routes.

De lijntjes tussen dromers geven aan dat er dromen zijn die sterk op elkaar lijken. Die dromen zijn in dit soort grafiek helaas niet te zien. Dromen die op elkaar lijken zijn al een stapje richting elkaar ontmoeten in de droom. In deze groep gebeurde leek dat in het derde weekend te gebeuren.

Vloeibare grenzen

Zou je een kaart maken met hoe mensen in verschillende groepen tegelijk samen dromen, dan zou het er in principe als volgt uit zien. Alleen blijkt dus in werkelijkheid dat er ook tussen verschillende groepen geen scherpe grenzen zijn.

Ontmoeting in de droom

Is het nu mogelijk om elkaar in de droom te ontmoeten?

Het lijkt erop dat het kan, maar spontane voorbeelden zijn lastig vast te leggen. Het is een vaardigheid die getraind kan worden, maar ook dit is meestal niet eenvoudig.

Wat kunnen we ermee?

In dromen zijn er gelijk handige toepassingen, zoals het gezamenlijk acties ondernemen die alleen niet mogelijk zouden zijn. Het is lucide dromen in het kwadraat.

Werkt het samen dromen aantoonbaar goed, dan is natuurlijk ook de vraag of er soortgelijke mogelijkheden actief zijn buiten de droom, met nog ongekende toepassingen.

Meedoen

Binnenkort in meerdere steden. Van noord naar zuid: Groningen, Zwolle, Amsterdam en Antwerpen.