Wat is Lucide Dromen?

Op de vraag wat is lucide dromen geven verschillende mensen soms verschillende antwoorden. Het gaat in elk geval om dromen waarbij je weet dat je droomt, tijdens de droom. Met andere woorden, je bent je bewust dat je droomt. Het wordt ook wel eens wakker dromen genoemd, omdat je mentaal inderdaad volledig wakker bent terwijl je lichaam slaapt.

Met bewust dromen kun je dromen beheersen. Op het moment dat je weet "ik droom", kun je ook besluiten om iets te doen wat alleen in dromen kan. Het mooiste voorbeeld is dan natuurlijk vliegen. In een droom is dat net zo makkelijk als lopen. Misschien is het een beetje eng om het voor het eerst bewust te proberen, maar het is verrassend makkelijk. Vaak hoef je het alleen maar te willen. En dan ... voel je zomaar de wind om je heen en ervaar je een gevoel van vrijheid zoals bijna niets in je leven overdag je kan geven.

Behalve vliegen kun je met lucide dromen nog veel meer. Het is dat "veel meer" dat lucide dromen zo bijzonder maakt voor veel mensen, maar het begint allemaal met het bewust worden van de droom.

Hoe krijg je een lucide droom?

Je kunt leren lucide dromen. De allerbelangrijkste tip is om eerst maar eens dromen te onthouden. Dat kun je doen door ze op te schrijven. Verder zijn er technieken voor het opwekken van lucide dromen. Al deze technieken hebben te maken het gebruiken en versterken van de intentie om wakker te worden in de droom. Een bekende techniek is bijvoorbeeld om je regelmatig gedurende de dag af te vragen of je droomt.

Andere vragen over lucide dromen?

Kun je voor 100% dromen controleren?
Nee. Gelukkig maar. Dat zou het wel wat saai maken.

Is lucide dromen gevaarlijk?
Nee. Lucide dromen wordt al decennia lang wetenschappelijk onderzocht en er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het gevaarlijk zou zijn.
Ooit waren er tegenstanders van lucide dromen die dachten dat het een natuurlijke functie van dromen zou belemmeren. Die tegenstanders wisten echter totaal niets van dromen af. Ten eerste zal ook een lucide droom nog allerlei verrassingen geven. Als er iets verwerkt moet worden, zal dat waarschijnlijk ook in een lucide droom evengoed wel gebeuren. Ten tweede weten we tegenwoordig we dat we de hele nacht dromen. Dat zijn niet één, twee of drie dromen, maar vele vele malen meer. Daar zal af en toe een lucide droom niet veel verschil in maken.

Meedoen

Binnenkort in meerdere steden. Van oost naar west: Bunde, Groningen, Amsterdam en Londen.